Artikel; Storleken har betydelse!



Är dina ögon verkligen större än din mage?

Uppenbarligen, ja. Det verkar som om ju större tallrik, påse eller sked, ju mer äter vi. Forskaren Brian Wansin, professor i marknadsföring vid Cornell University i Ithaca, New York, och chef för Cornell Food and Brand Lab studerar psykologi bakom vad människor äter och hur ofta de äter det. Han och hans medarbetare har studerat hur visuella intrycket av mat påverkar hur mycket vi äter eller dricker.

Frågan är: Vad gör att folk sluta äta? Är det den fysiska känsla av fullkomlighet eller vad våra ögon uppfattar istället?

För din hälsa

I en studie av Wansink, vuxna och barn, som hällde upp sina egna drinkar, ansåg att det fanns mindre i korta, vida glas än i höga, smala sådana, även om beloppen var desamma. De var mer benägna att fylla på korta, vida glas.

Här stod visuella referenser, inte fysiska sådana, för hur mycket man drack.

En Bottenlös Skål

I en annan studie av Wansink erbjöds deltagarna soppa, antingen i en vanlig skål, eller okänt för dem, i en "egen påfyllning" skål för att se hur mycket som konsumeras. Standarden skålen var en noggrann visuell av portionsstorlek, medan själva återfyllning inte var det.

Återigen var teorin att människor använder visuella uppskattningar av mat och vätska mer än fysisk mättnad tecken. Om du ändrar visuell, vill människor fortsätta äta, även om ingen längre är hungrig?

Säkert nog, de människor som hade skålar som hela tiden fylldes på åt 73 procent mer soppa än de med normal skål. Vad mer, har de inte upplevet att de ätit mer, och känner sig bättre än de som äter från de normala skålarna.

Näringsexperter inte är immuna

I ett annat experiment med Wansink, deltagare, däribland många näringsexperter, fick skålar och skedar i olika storlekar och sades till att hjälpa sig själva till glass för en fest. De med större skålar och skedar tog mer, och de med mindre skålar och skedar tog mindre.

Vad Kan vi åka bort från allt detta?

* Var medveten om att vad dina ögon ser kan åsidosätta din fysiska känsla av att vara full.
* Äta från mindre tallrikar och skålar.
* Använd slankare silver och serverings bestick.
* Köp långa, smärta glas i stället för korta, vida sådana.

Kommentarer
Postat av: the Perfectionista

Verkligen intressant! Portionsstorlekarna har säkert vuxit i samma takt som fetman i världen...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0