Fettet lurar oss att äta mer
Anledningen till att en god glass, eller någonting annat onyttigt, får oss att längta efter
en till kan bero på att hjärnans aptitreglerande funktioner sätts ur spel av fettet. Det hävdar en amerikansk forskargrupp som menar att fettet i exempelvis hamburgare eller glass får hjärnan att skicka signaler till kroppens celler som får oss att vilja fortsätta äta. I kroppen finns ett inbyggt försvar mot att äta mer än vi behöver men detta försvar kan
alltså enligt forskarna slås ut av fettet.
– Det här är ytterligare ett argument för att de mättade fetterna inte är bra, säger Stephan Rössner, professor på överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Enligt studien är det framför allt en sorts fett, palmitinsyra, som visat sig ge den påtalade effekten. Det är en vanlig typ av mättat fett som finns ibland annat smör, ost, mjölk och kött. Och när hjärnan inte säger till oss att sluta äta fortsätter vi att proppa i oss, skriver forskarna i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Clinical Investigation.
Dessutom pekar studieresultatet på att effekten kan hålla i sig i flera dagar, vilket kan förklara varför man ibland känner sig hungrigare än vanligt på måndagen om man frossat i fet mat under helgen. Även om upptäckterna har gjorts vid djurförsök går de väl i linje med dagens kostråd som går ut på att vi bör minska intaget av mättade fetter. Forskarna bakom studien går nu vidare med att studera hur lång tid det tar för kroppen att komma i balans igen efter intag av för fet mat.
Kommentarer
Trackback